Turizm ve dijitalleşmek

Turizm Sektöründe Dijitalleşmek için 10 ipucu

Dijitalleşme, şirketlerin iş yapma biçimlerini dönüştürüyor. Avrupalı tur
operatörleri ve diğer seyahat işletmeleri, verimli ve rekabetçi olmak için bir dizi dijital sürece güveniyor ve iyi düzeyde dijitalleşmeye sahip tedarikçiler arıyor.
COVID-19 salgını, seyahat edenlerin dijital iletişim, çevrimiçi satış ve temassız çözümler talep etmesiyle dijital iş uygulamalarına duyulan ihtiyacı hızlandırdı. Avrupa tur operatörü pazarını cezbetmek için, işletmenizin rekabet avantajına sahip olabilmesi için dijital süreçleri mümkün olduğunca operasyonlarınıza dahil etmelisiniz.

Bu sayfanın içeriği

  1. Turizmde dijitalleşme nedir?
  2. İşinizi günlük olarak yürütmek için doğru araçları kullanın
  3. Sağlam çevrimiçi güvenlik ile tetikte olun
  4. Turizm işletmeniz için bir dijital pazarlama stratejisi oluşturun
  5. Turizm ürünlerini çevrimiçi satmak
  6. Web sitenizi mobil uyumlu hale getirin
  7. Akıllı telefonlar için kendi kendine rehberli mobil turlar geliştirin
  8. Büyük veriyi faydalı bir şekilde toplayın ve analiz edin
  9. Bilgi oluşturmak için çevrimiçi kaynakları kullanarak pazar araştırması
    yapmak
  10. Turizm sektöründe ilginç teknolojiler

1. Turizmde dijitalleşme nedir?

Dijitalleşme, bir işletmeyi yönetmek ve büyütmek için dijital teknolojilerin kullanılması olarak tanımlanır; bu, çevrimiçi mal ve hizmet satışının yanı sıra, yeni faaliyetler geliştirmeye veya mevcut faaliyetleri değiştirmeye yardımcı olabilecek büyük verilerin toplanmasını ve yorumlanmasını da içerir. COVID sonrası
dijitalleşmenin yerleştirilmesi, turizm işletmelerinin ileriye dönük olarak daha çevik ve dirençli olmalarına yardımcı olacaktır.
Son on yılda BT alanında yaşanan ve genellikle Dijital Devrim olarak adlandırılan hızlı yenilikler, işletmelerin çalışma şeklini tamamen değiştirdi. Turizm, uçuşları ve otel odalarını çevrimiçi satarak dijitalleşmeyi benimseyen ilk sektörlerden biri oldu.
OTA’ların (online seyahat acenteleri) yükselişi, turizm sektöründeki dağıtım kanallarının dijital dönüşümünün en çarpıcı örneklerinden biridir. OTA’lar teknolojik olarak gelişmiş e-ticaret platformlarıdır ve toplam küresel seyahat pazarının tahmini olarak %40’ını ele geçirmişlerdir. En büyük OTA’lar, Booking.com ve Expedia gibi bir dizi tedarikçi arasında fiyat karşılaştırmaları ve rezervasyon olanakları sunan toplayıcı web siteleridir. Geziler, turlar ve deneyimler
satma konusunda uzmanlaşmış OTA’lar bir başka büyüme alanıdır ve bir Tripadvisor şirketi olan Viator ve GetYourGuide’ı içerir.
Turizm sektörü genelinde dijital hizmetlere yönelik tüketici talebi de hızla artmıştır. Seyahat edenlerin %90’ından fazlasının artık tatillerini online olarak araştırdığı tahmin edilmektedir. Özellikle 18-34 yaş arası genç tüketicilerin seyahat destinasyonlarını mobil cihazlar aracılığıyla keşfetme olasılığı, 35 yaş ve üzeri gezginlere kıyasla iki kat daha fazladır. Destinasyon web siteleri, tur operatörleri, influencer web siteleri, seyahat blogları, seyahat medyası ve sosyal medya gibi çeşitli kaynaklara başvuruyorlar. Mobil uyumlu web siteleri giderek daha fazla norm haline geldikçe, mobil cihazlarla yapılan rezervasyonlar da artıyor. 2018’de, pandemiden önce, Holiday Hypermarket (TUI’nin bir parçası) yılın ilk çeyreğinde mobil rezervasyonlarda %15 ila %20’lik bir artış bildirdi.


Dijitalleşmenin fırsatları ve zorlukları nelerdir?
Dijitalleşme, KOBİ’ler ve destinasyonlar için yeni pazarlara erişme ve yeni seyahat ürün ve hizmetleri geliştirme konusunda birçok fırsat sunuyor. Önemli olan, bu rekabetçi dünyada işletmenizin ürününüz için ideal müşteriyi hedefleyecek ve ona ulaşacak şekilde optimize edildiğinden emin olmaktır. Teknoloji bunu yapmanıza yardımcı olabilir.

Bir turizm işletmesinin tamamen dijitalleşmesine yönelik süreç kademeli bir süreçtir. Geleneksel turizm işletmeleri iç operasyonlara ve turistler için değer yaratmaya odaklanır. Dijital pazarlama ve çevrimiçi satış yoluyla dijitalleşmeyi artırmaya doğru ilerledikçe, tam dijitalleşme, yüksek düzeyde inovasyon, anlık ve gerçek zamanlı e-ticaret ve tüketiciler ve tedarikçilerle güçlü bağlantılar ile ‘akıllı’
turizm haline gelir. Bu durum birçok fırsat sunarken, aynı zamanda zorluklar da ortaya çıkarmaktadır.

  • Günlük operasyonların dijitalleştirilmesi – Bağlantılı takvimler, e-posta sistemleri ve otomatik faturalama süreçleri gibi dahili iş operasyonlarınıza dijitalleştirme ekleyin.
  • Büyük veri – Bir müşterinin ilgi alanlarını belirlemek ve ürünleri özel
    ihtiyaçlarına göre uyarlamak amacıyla büyük verileri toplamak ve analiz etmek için yazılım araçlarının kullanılması.
  • Web sitesi optimizasyonu – Kendi web sitenize sahip olmak ve performansı değerlendirmek, işletmenizin sağlığını izlemek ve hedef pazarınız için optimize etmek için teknolojiyi kullanmak.
  • Sosyal medya – Sosyal medya hesaplarını yönetmek ve büyük verilerden elde edilen içgörülere dayalı kampanyalar planlamak ve uygulamak.
  • Mobil bağlantı – Tüm ürün ve hizmetlerinizin mobil cihazlar üzerinden erişilebilir olmasını sağlamak.
  • Çevrimiçi satış – E-ticaret platformlarını kullanarak kendi web siteniz veya bir OTA aracılığıyla geziler, turlar, tatiller ve diğer deneyimleri çevrimiçi olarak satmak.
  • Yeni teknolojilerin uygulanması – AI (yapay zeka) gibi teknolojilerin
    benimsenmesi – sohbet botları buna bir örnektir – ve VR (sanal gerçeklik) – örneğin sanal bir seyahat deneyimi.

İş gücünüzü hazırlama
Dijital dönüşüm sürecinin ilk aşamalarında turizm işletmeleri için önemli bir zorluk, işgücünün hazırlıklı olmasını sağlamaktır. COVID-19, seyahat sektörü için son derece yıkıcı oldu ve birçok çalışana devlet finansmanı yoluyla ücretli izin verildiğini (furlouged), işten çıkarıldığını veya evden çalışmalarının istendiğini gördü. Evden çalışma, dijitalleşmede kilit bir faktör haline geldi ve sektöre bağlı olarak az ya da çok devam edecek bir trend.
Aşağıdaki konular hakkında bilgi sahibi olmalısınız

  1. Temel bilgiler – Sizin ve ekibinizin işinizi yürütmek için gereken teknolojileri iyi anladığınızdan emin olun. Buna dijital tabanlı ofis sistemleri, web siteniz ve sosyal medya platformları da dahildir.
  2. Dijital beceri eğitimi – Personelinize gerekli ve uygun dijital beceri eğitimini vermeniz çok önemlidir. Müşterilerin hizmet sağlayıcılardan beklentileri giderek artmaktadır. Personeliniz teknoloji konusunda yetenekli olmalı ve teknoloji meraklısı misafirlerin ve Avrupalı tedarikçilerin talepleriyle başa çıkmak için doğru insan becerilerine sahip olmalıdır.
  3. Uzaktan çalışma – Evden çalışan personelin işlerini uzaktan etkin bir şekilde yapabilmeleri için uygun teknolojiye yatırım yaptığınızdan emin olun. Bu, Microsoft Teams veya Zoom gibi araçları kullanarak video konferans yapmayı ve Microsoft OneDrive, Google Drive veya Dropbox kullanarak
    dosya paylaşımını etkinleştirmeyi içerir. Bu hizmetler, verilerinizi güvenli bir şekilde depolamak ve paylaşmak için çevrimiçi depolama alanı olan bulutu kullanır.

    Dijitalleşmenin personelinizi nasıl etkileyeceğini ve atmanız gereken adımları daha iyi anlamak için OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) tarafından hazırlanan Turizm İşgücünü Dijital Geleceğe Hazırlamak başlıklı bu çalışmayı okuyun.

2. İşinizi günlük olarak yürütmek için doğru araçları kullanın

İşinizi günlük bazda verimli bir şekilde yönetmek, tam dijitalleşmeye doğru önemli bir hazırlıktır. Ayrıca Avrupalı alıcıların işinizi iyi yönettiğinizi ve sorunlarla derhal başa çıkabildiğinizi bilmelerine yardımcı olacaktır. İşinizi daha etkili bir şekilde yürütmenize yardımcı olacak birçok ücretsiz veya düşük maliyetli dijital araç mevcuttur.

Görev yönetim sistemleri
Günlük veya düzenli görevleri yönetmek için dijital bir görev yönetim sistem kullanmak, sizin ve ekibinizin üretkenliği en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Görev yönetim sistemleri genellikle aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli işlevlere sahiptir:

  1. Ekip üyelerine atanabilen ve görev tanımları, son tarihler ve hedefler içeren görevler (ve/veya projeler) oluşturma.
  2. Görevlerin günlük, haftalık, aylık ve hatta yıllık olarak planlanması
  3. Görevleri projelere bağlamak ve bunları göstermeye yardımcı olmak için görsel çizelgeler ve diyagramlar oluşturmak.
  4. Proje planlama özellikleri.
  5. Ekip üyeleri arasında e-posta yoluyla veya programın bir parçası olarak görevler dahilinde iletişimin sağlanması.
  6. Maliyetleri çeşitli görevlere dağıtmak için zaman çizelgeleri oluşturma.
  7. Gündemler oluşturarak ve/veya eylem noktalarını görevlere dönüştürerek yönetimi koordine etmek.

Sürdürülebilirlik denetleyicisi
Sürdürülebilirliği turizm işletmenize dahil etmek, Avrupalı alıcıları cezbetmek için hızla gerekli hale geliyor. Sürdürülebilir bir turizm işletmesi olmanın bir parçası da halihazırda hangi sürdürülebilir eylemleri gerçekleştirdiğinizi ve nerelerde iyileştirmeye açık olduğunuzu anlamaktır. İşletmenizin ne kadar sürdürülebilir
olduğunu değerlendirmenize yardımcı olacak dijital araçlar mevcuttur.


Gelecekteki tedarik zinciri verimliliklerini kolaylaştıran blockchain
teknolojisindeki gelişmelerden haberdar olun

Blok zinciri, tedarik zincirinde verimliliği ve şeffaflığı artıran dijital bir teknolojidir.
Bloklar halinde depolanan ve daha sonra birbirine zincirlenen büyük miktarda bilgi (veri) içeren bir veritabanı türüdür.

Bu verilere birden fazla kullanıcı tarafından
hızlı bir şekilde erişilebilir, filtrelenebilir ve analiz edilebilir.
Blok zincirinin seyahat endüstrisini dönüştüreceği tahmin ediliyor.

İpucu: Blockchain teknolojisindeki gelişmelerden haberdar olun. Şu anda hala gelişmekte olan bir teknoloji olan blockchain, kripto para sektöründe ortaya çıkmıştır

3. Sağlam çevrimiçi güvenlik ile tetikte olun

İşletmenizi ve müşterilerinizi çevrimiçi tehditlere karşı güvende tutmak çok
önemlidir. Sistemlerinize bulaşan virüsler (fidye yazılımı veya kötü amaçlı yazılım) ve/veya kişisel verilerin çalınması nedeniyle güvenlik ihlalleri bugünlerde oldukça yaygındır ve suçlular verilerinizi çalmak için yeni yollar icat etmeye devam etmektedir. İş yaptığınız tüm dijital kuruluşların verilerinizi güvende tutacak sistemlere sahip olduğundan emin olmalısınız.
Kimlik avı, cihazlarınıza veya ağınıza virüs bulaştırmak veya veri çalmak için
bilgisayarların kontrolünü ele geçirmek amacıyla kullanıcıları bağlantıları tıklamaya teşvik eden iletişim bağlantılarını (e-postalar, kısa mesajlar) kullanır. Mızrakla oltalama daha hedefe yöneliktir ve genellikle adı verilen kişilere yöneliktir. Tetikte olmalı ve personelinizin de tetikte olmasını sağlamalısınız.
Sizi saldırılara karşı korumak için internet bağlantınızın bir güvenlik duvarı
tarafından korunduğundan ve düzenli olarak güncellendiğinden emin olun. Bu makalede vurgulananlar gibi piyasadaki ürünleri araştırın, 2021’de küçük işletmeler için en iyi güvenlik duvarları. Kişisel verilerin kullanımını düzenleyen Avrupa mevzuatı olan Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne (GDPR) uymaları gerektiğinden, bu özellikle Avrupalı tur operatörleri için önemlidir. Size sağladıkları kişisel verileri koruyacağınızdan emin olmaları gerekir Spam filtreleri gibi e-posta sisteminiz tarafından sağlanan tüm uygun kötü amaçlı yazılım korumasını etkinleştirdiğinizden emin olmalısınız. Gmail ve Microsoft 365 iyi bir koruma sunar, ancak bazı özellikleri açmanız gerekebilir

BitTorrent gibi peer-to-peer dosya paylaşım yazılımlarını kullanırken de dikkatli olmalısınız. Bu programlar, merkezi bir sunucuya ihtiyaç duymadan bir grup bilgisayar arasında veri aktararak çalışır ve genellikle güvenlik sistemlerini atlar. İşletmelerin çevrimiçi faaliyetlerini güvende tutmak için giderek daha fazla kullandıkları diğer güvenlik özelliklerini keşfedin:

  • Sıfır güven platformları – giderek artan sayıda kuruluş, güven ağı
    mimarilerinin ve kurumsal güvenlik stratejilerinin bir unsuru veya bileşeni olarak Sıfır Güveni benimsemektedir. Zero Trust (bir Microsoft ürünü) ve Mimecast piyasada bulunan çözümlere örnektir.
  • Güvenli web ağ geçitleri – Bazı kuruluşlar internete Zscaler gibi güvenli web ağ geçitleri üzerinden erişmeyi tercih etmiştir. Güvenli bir web ağ geçidi, kullanıcı tarafından başlatılan internet trafiğinden istenmeyen yazılımları/kötü amaçlı yazılımları filtreleyen ve kurumsal ve düzenleyici politika uyumluluğunu sağlayan bir çözümdür.
  • Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA) – oturum açma işlemi sırasında kullanıcıdan telefonunda parmak izi veya kendisine gönderilen kod gibi ek kimlik bilgileri sağlamasının istenmesi anlamına gelir.

Etkili parola yönetimi
Dijital dünyanızda var olan şifreleri yönetmek önemli bir yönetim görevidir.
Verimlilik, netlik ve güvenlik sağlamak için bir parola yönetim sistemi
uygulamalısınız. Günümüzde şifreler sıklıkla ele geçirilmekte ve kullanıcılar
şifrelerini değiştirmeleri konusunda düzenli olarak uyarılmaktadır. E-posta
adresinizin veya telefon numaranızın ele geçirilip geçirilmediğini şu web sitesinden kendiniz öğrenebilirsiniz: haveibeenpwned.com.
Parolaları düzenli olarak değiştirmek yerine, karmaşık ve güçlü parolalar kullanın. Örneğin, kısa ve hatırlaması kolay olan Tiger123 yerine, uzun ve karmaşık ancak yine de hatırlaması kolay olan Tigersarenumber1greatandsplendid gibi bir ifade kullanın.
Ayrıca, LastPass veya 1Password.com gibi uygun parolaları otomatik olarak
oluşturup saklayabilen bir iş parolası yöneticisine kaydolmayı düşünün

4.Turizm işletmeniz için bir dijital pazarlama stratejisi oluşturun

Dijital pazarlama, ürünlerin elektronik cihazlar aracılığıyla çevrimiçi olarak
pazarlanmasıyla ilgilidir. Çok sayıda müşteriye ulaşmanın en kolay ve en uygun maliyetli yoludur ve ürününüzle ilgilenme olasılığı en yüksek kişileri hedeflemenizi sağlar. Bir dijital pazarlama stratejisi, faaliyetlerin belirlenen hedeflere ulaşmasını ve/veya gerektiğinde uyarlanabilmesini sağlamak için tüm dijital pazarlama faaliyetlerinin temelini oluşturmaya yardımcı olur.
Dijital pazarlama stratejisi, bir pazarlama kampanyasının verimliliğini ve başarısını en üst düzeye çıkarmak için önemli bir iş aracıdır. Dijital pazarlama, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli unsurların yönetimini ve uygulanmasını içerir:

  • Web sitesi – web sitenizi hem ön uçtan yönetmek hem de kullanım ve istatistikleri analiz etmek ve web sitesi sağlığını değerlendirmek.
  • SEO – web sitenizi, sayfalarının Google gibi arama motorlarında daha üst sıralarda yer almasını sağlayacak şekilde optimize etmek için arama motoru optimizasyonu.
  • E-posta pazarlaması – Paydaşlar ve müşterilerle e-posta yoluyla iletişim halinde olmak (örn. haber bültenleri)
  • Sosyal medya – sosyal medya hesaplarınızı ve kampanyalarınızı yönetmek.
  • İçerik üretme – kullanıcı tarafından oluşturulan içerik (UGC) dahil olmak üzere farklı kaynaklardan içerik üretme.

5.Turizm ürünlerini çevrimiçi satmak

İçinde bulunduğumuz dijital çağda, giderek daha fazla tüketici online alışveriş yapmayı tercih ediyor. Buna uçak bileti, otel konaklaması, tatil paketleri, çok günlük seyahat deneyimleri, kısa geziler, araba kiralama gibi seyahat ürünleri de dahildir. Online alışveriş yapmanın tüketicilere sağladığı en büyük fayda kolaylıktır. Dünya yoğun bir yer ve bir ihtiyacı anında karşılayan hızlı işlemlere sahip olmak, tüm tüketici gruplarındaki müşteriler için son derece önemli hale geldi.
Seyahat ürünlerinizi çevrimiçi olarak satın alabilmek özellikle B2C pazarında (işletmeden tüketiciye) önemlidir. Seyahat ürünlerini doğrudan gezginlere online olarak satmanın ana yolları kendi web siteniz ve/veya OTA’lardır.
B2B pazarında (işletmeden işletmeye), web siteniz açık, bilgilendirici ve şeffaf olmalıdır, böylece potansiyel alıcılar teklifinizin kalitesinden emin olacak ve sizinle iş yapmak isteyeceklerdir.

Turizm tedarikçileri için e-ticaret platformları
Web sitenize bir e-ticaret platformu yerleştirmek için piyasada var olan e-ticaret çözümlerini araştırmalısınız. Aramanız gereken temel özellikler arasında paketlerin sezgisel bir şekilde görüntülenmesi ve anında çevrimiçi rezervasyon yer alır. Çifte rezervasyon gibi çakışmaları önlemek için bir e-ticaret platformunun web sitenizle sorunsuz bir şekilde bağlantı kurması hayati önem taşır

Tur operatörü rezervasyon sistemlerinde bilmeniz gereken birkaç unsur vardır:

  • Rezervasyon yönetimi – sorularla ilgilenmenizi, rezervasyon yapmanızı ve
    gezginlerden çevrimiçi rezervasyon almanızı sağlamak için.
  • Seyahat programı oluşturma – seyahat edenlerin, uygunsa uçuş ve
    konaklama dahil olmak üzere seyahatleri için bilgi toplamalarını sağlamak.
  • Satış noktası ve ödeme işlemleri – bu, rezervasyonun ödemesini
    gerçekleştirdiğiniz satış unsurudur.
  • Müşteri veritabanı ve müşteri ilişkileri yöneticisi (CRM) – bu unsur,
    müşterilerinizi ve ihtiyaçlarının neler olduğunu takip etmenizi sağlar,
    böylece onlar gibi diğerlerini daha etkili bir şekilde hedefleyebilirsiniz.
  • Raporlama – işinizi daha etkili bir şekilde yürütmenize yardımcı olmak için.
  • Müşteri yorumları ve geri bildirim sistemi – gezginlerin yorumlarını
    yayınlama olanağı, satışları artırmanıza ve müşteri sayısını artırmanıza yardımcı olacaktır.
  • Halihazırda bir web siteniz yoksa, hepsi yerleşik bir e-ticaret platformuna sahip olan Wix, Squarespace veya Weebly gibi bir çevrimiçi web sitesi oluşturucu kullanmayı düşünebilirsiniz.
  • Bugün piyasada pek çok site var ve diğerlerini bulmak
    için internette araştırma yapabilirsiniz.
  • Bunun gibi makaleler, Top Travel E[1]commerce Sites Revealed, başlamak için iyi bir yerdir.
    Bir web siteniz varsa ancak e-ticaret işleviniz yoksa, Trekksoft veya Redzy gibi bir ‘cıvatalı’ e-ticaret platformuna kaydolabilirsiniz. Alternatif olarak, Stripe çevrimiçi ödemeler için dijital ödemeyi kolaylaştırır ve hem büyük hem de küçük birçok şirket tarafından kullanılır. Çevrimiçi ödemenin nasıl uygulanacağına ilişkin CBI çalışması da iyi bir bilgi kaynağıdır.
  • İpucu: Bu web sitelerini keşfedin ve işletmeniz için hangi yolun doğru olduğuna karar vermeden önce tüm olası seçeneklerin bir listesini yapın.

6.Web sitenizi mobil uyumlu hale getirin

Kendi web siteniz varsa, akıllı telefonlar ve tabletler de dahil olmak üzere mobil cihazlarda iyi çalışması çok önemlidir. We are Social tarafından yayınlanan ve günümüz tüketici dünyasında mobil cihazların önemini ortaya koyan bazı ilginç istatistikler bulunmaktadır

  • Dünya genelinde 5,22 milyar tekil cep telefonu kullanıcısı bulunmaktadır ve bu rakam küresel nüfusun %66,6’sını oluşturmaktadır. Bu rakam 2020 yılında 117 milyon artmıştır.
  • Akıllı telefonlar mobil telefonların neredeyse %80’ini oluşturuyor ve dünya genelinde 6,4 milyar abonelik bulunuyor.
  • Kullanımdaki akıllı telefon sayısı yıllık %5,6 oranında artıyor ve her gün 1 milyon yeni akıllı telefon aktive ediliyor.
  • Cep telefonları internete erişim için en yaygın kullanılan cihazdır ve tüm web trafiğinin %55,7’sini oluşturmaktadır.
  • İnternet kullanıcılarının çoğu (%92,1) internette gezinmek için mobil
    cihazların yanı sıra dizüstü bilgisayar ve bilgisayar da kullanmaktadır.

Mobil teknoloji de hızla gelişiyor. Avrupa’da 4G yaygın olarak kullanılabilirken, 5G mobil ortamı etkileyecek gibi görünüyor ve daha hızlı bağlantılar hareket halindeyken daha zengin içerik deneyimlerini mümkün kılacak. 5G’nin 2026 yılına kadar tüm mobil trafiğin %50’sini oluşturacağı tahmin ediliyor. Bu da tüketicilerin dışarıdayken telefonlarından erişebilmeyi bekledikleri içeriğin kalitesi konusunda daha talepkar olacakları anlamına geliyor.

Web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını değerlendirmek için kendinize aşağıdaki soruları sorun:

  • Web siteniz bir mobil cihazda ne kadar hızlı yükleniyor.?
  • Potansiyel bir müşteri olduğunuzu düşünün. Deneyiminizden memnun kalır mıydınız.?
  • Web siteniz basit, açık ve mantıklı bir şekilde görüntüleniyor mu.?
  • Gezinmesi kolay mı? Cep telefonunda bir web sitesinde gezinmenin, küçük boyutları nedeniyle dizüstü bilgisayar veya bilgisayarda olduğundan daha zor olduğunu unutmayın.
  • ‘Şimdi Rezervasyon Yap’ veya ‘Talepte Bulun’ gibi eylem çağrısına yanıt vermek kolay mı? Bir işlemi tamamlamak için mümkün olduğunca az adım (dokunma veya tıklama) gerektiğinden emin olun.

7.Akıllı telefonlar için kendi kendine rehberli mobil turlar
geliştirin

Seyahat uygulaması geliştirmede büyüyen bir alan, mobil kendi kendine rehberli turlardır (SGT’ler). Bunlar, gezginlerin bir cazibe merkezini ve/veya varış noktasını ziyaret etmeleri için daha ucuz ve COVID-19’un bu zamanlarında yüz yüze grup turlarına göre daha güvenli, sosyal açıdan mesafeli bir alternatif olan entegre bir yol sunuyor. SGT’ler esnek olmaları (sabit kalkış saatleri yoktur), mahremiyet sunmaları ve daha düşük maliyetli seçenekler olmaları nedeniyle gezginler arasında popülerdir.

Mobil SGT’ler GPS bilgilerini kullanır ve mobil cihazlara (genellikle bir akıllı telefon) indirilen hazırlanmış güzergahları içerir ve kullanıcılar tura bağlı olarak yürüyerek,
bisikletle, arabayla, tekneyle ve hatta toplu taşıma araçlarıyla bir rotayı takip eder. Uygulamalar genellikle ücretsiz olarak indirilir ve turlar fiziksel bir tura kıyasla çok daha düşük maliyetlerle uygulama üzerinden satın alınabilir.

SGT’leri başarılı bir şekilde geliştiren tur operatörlerine örnek olarak, dünya
çapında 80 şehirde 150’den fazla SGT geliştiren ve uygulamada bir ‘Sherpa’ olan Artırılmış Gerçeklik (AR) rehberi içeren Sherpa Tours verilebilir. Çoğu turun fiyatı yaklaşık 4.99 ABD Dolarıdır ve bazıları ücretsizdir.

My Tours veya çeşitli SGT ürünlerine sahip STQRY gibi uygulama oluşturucuları kullanarak kendi mobil uygulamanızı oluşturabilirsiniz – her ikisi de aylık ücret esasına göre çalışır

Alternatif olarak, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe odaklanan bir yürüyüş turu uygulaması olan Geotourist veya AnyTour gibi tur oluşturucu platformlarda kendi turlarınızı oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz turlar, kullanıcının uygulamayı indirmesini ve iz sürmesini sağlayan bir QR kodu aracılığıyla web sitenize (mobil kullanım için optimize edilmiş olmalıdır) bağlanır. Genellikle turunuzu bu platformlarda ücretsiz olarak listeleyebilirsiniz ve her tur satışı için bir komisyon alırlar.

8.Büyük veriyi faydalı bir şekilde toplayın ve analiz edin

Büyük veri, geleneksel yöntemlerle analiz edilemeyecek kadar büyük, hızlı ve karmaşık olan ve okunması için teknolojik bir çözüme ihtiyaç duyan veriyi ifade eder. Turizmde büyük veri tipik olarak müşteri davranışları, görüşleri ve alışkanlıkları ile ilişkilendirilir. Bu tür hacimdeki veriler genellikle dünyanın dört bir yanındaki devasa sunucular tarafından yönetilen çevrimiçi depolama alanı olan bulutta saklanır. Büyük veriye yönelik bulut hizmeti sağlayıcılarının iyi bilinen örnekleri arasında Amazon, Microsoft Azure ve Google BigQuery sayılabilir. Büyük veri toplandıktan sonra kullanılmadan önce analiz edilmelidir ve bu da büyük veriyi depolamak ve analiz etmek için bir çerçeve olan Hadoop gibi sofistike teknolojik araçlar gerektirir. Büyük veri analitiği şirketleri arasında Cloudera (TUI tarafından kullanılmaktadır) ve Datahut bulunmaktadır.

Diğer Avrupalı tur operatörleri, işletmenizi bilgilendirmek ve ihtiyaç duydukları hizmetleri sunmak için müşteri verilerini toplamanın önemini anladığınızı bilmek isteyecektir. Onlarla uzun vadede iş
yapmak için, mevcut ve potansiyel müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun seyahat ürünleri geliştirmeniz önemlidir. Bir turizm sağlayıcısı olarak, müşterilerinizi, ne yapmaktan hoşlandıklarını, nereye
gitmeyi tercih ettiklerini ve ne kadar harcamaya hazır olduklarını anlamak,
ihtiyaçlarına etkili bir şekilde yanıt vermek için ihtiyaç duyduğunuz bilgileri size sağlayacaktır. Daha sonra bilinçli planlama kararları alabilir ve ziyaretçilerinizin ilgi alanlarına göre uyarlanmış paketler/hizmetler sunmak için hedefli pazarlama kampanyaları geliştirebilirsiniz. Ayrıca hedeflenecek en iyi pazarlara karar vermenize de yardımcı olabilir.

Bir CRM sistemi kurun

CRM sistemleri, işinizi geliştirmek için pazarlama, satış ve müşteri hizmetleri etkileşimleri gibi etkileşimler yoluyla müşteriler ve potansiyel müşteriler hakkında topladığınız bilgileri yönetmenize yardımcı olur. CRM, KOBİ’lerin seyahat ürünlerini uygun şekilde hedeflemelerini ve geliştirmelerini sağlamak için kilit öneme sahiptir. Etkin bir şekilde rekabet edebilmek için bir tür CRM sistemine sahip olmanız gerekir.
CRM teknolojileri sunan şirketler arasında, küçük işletmeler ve turizm endüstrisi için uygun ürünler de sunan küresel pazar lideri Salesforce bulunmaktadır. Turizm işletmeleri için uzman CRM sağlayıcıları arasında, her büyüklükteki turizm işletmesi için üç paketi bulunan Moonstride yer alıyor. Platform, talepler, fiyat teklifleri, güzergâh oluşturucular, bildirimler, rezervasyonların yönetilmesi, müşteri profili oluşturma ve raporlama dahil olmak üzere işlerin basitleştirilmesine ve otomatikleştirilmesine yardımcı olur.

Web sitesi ve sosyal medya analizleri gerçekleştirin
Web sitesi analizleri
Web siteniz, verileri kendiniz toplamanız ve analiz etmeniz gereken ilk yerdir. Google, kullanımı ücretsiz olan bir dizi faydalı araca sahiptir.
Google Analytics web sitenize gelen trafiği izler ve raporlar. Kullanımı ücretsizdir ve web sitenizin kullanıcılarının nerede bulundukları, hangi sayfalara baktıkları, web sitenizde ne kadar kaldıkları, ne tür bir cihaz kullandıkları ve çok daha fazlası gibi bilgiler sağlar. Ayrıca sosyal medya hesaplarınız üzerinden erişebileceğiniz sosyal medya istatistiklerini de analiz edebilirsiniz.
Google Trends, popüler arama terimlerini ve trendlerini analiz etmenize ve
karşılaştırmanıza olanak tanıyan bir arama trendleri özelliğidir. Kullanımı
ücretsizdir. Ayrıca konum, tarih ve kategori gibi filtreler de uygulayabilirsiniz. Google ayrıca bu özelliği etkili bir şekilde kullanmanıza yardımcı olacak Google Trends Dersleri’ne de sahiptir. Bu blogu okuyun, Rekabet avantajı elde etmek için Google Trendler nasıl kullanılır ve işletmenize yardımcı olması için kullanmayla ilgili
ipuçları için. Google Data studio, verilerinizi bilgilendirici, paylaşılması ve okunması kolay ve özelleştirilebilir bir gösterge tablosuna dönüştürülebilen kullanılabilir içeriğe dönüştürmenize yardımcı olacak bir başka ücretsiz araçtır. Nasıl çalıştığını öğrenmek için bu yazıyı okuyun: Google’ın Veri Stüdyosu Yardımı.
Sosyal medya ölçümleri
Yönettiğiniz her sosyal medya kanalı için, performansı analiz etmek üzere her platformdaki yerleşik araçları kullanabilirsiniz.

  • Facebook Audience Insights – insanların Facebook sayfanızla nasıl etkileşim kurduğunu görmek, kitlenizi anlamak ve Facebook reklam performansınızı takip etmek için.
  • Twitter Analytics – ücretli ve organik gönderilerinizin performansını anlamak için.
  • Instagram Insights – takipçilerinizdeki genel eğilimler ve içeriğinizin
    kitlenizde nasıl bir performans gösterdiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için.
    Tüm sosyal medya pazarlama faaliyetlerinizi sizin için yönetecek ve analiz edecek bazı şirketler de vardır. Bunlara örnek olarak Hootsuite ve Sprout Social verilebilir. Ayrıca sosyal medya pazarlamasıyla ilgili pek çok faydalı bilgi de sunuyorlar.

9.Bilgi oluşturmak için çevrimiçi kaynakları kullanarak pazar
araştırması yapmak

Turizm birlikleri, teknoloji ve yazılım şirketleri ve pazar araştırması kuruluşları genellikle büyük veri toplamaya veya yürütmek için para ödedikleri birincil araştırmalara dayalı içgörüler sağlayan araştırma raporları veya diğer kaynaklar üretir. Bazılarını ücretsiz olarak yayınladıkları araştırmalar için genellikle çok para harcarlar, bu nedenle sizi hizmetlerine kaydolmaya teşvik edebilirler. Turizm sektörüne ilişkin yeni trendleri ve içgörüleri takip etmenize yardımcı olması için düzenli olarak başvurmanız gereken bir kaynak dizini oluşturun. Aşağıdaki tabloda sektörde yaygın olarak kullanılan bazı kaynaklar listelenmiştir. Aşağıdaki kaynak gruplarını göz önünde bulundurmalısınız:

  • Uluslararası kuruluşlar ve büyük turizm birlikleri kaynakları – bunlar genellikle üyelere ücretsiz olarak sunulan araştırmalar için çok para harcayan üyelik kuruluşlarıdır. Bu kuruluşlar aynı zamanda turizm sektöründe son derece bilgili uzmanlardır ve çok çeşitli konular hakkında birçok ücretsiz içgörü ve makale üretirler. Hangi kuruluşların abone olabileceğiniz bir e-posta bültenine sahip olduğunu kontrol etmeye değer.
  • Pazar araştırma şirketleri – piyasada genellikle tüketiciden iş
    araştırmalarına, istatistiklere, pazarlara, trendlere ve içgörülere kadar farklı uzmanlık alanlarına sahip birçok şirket vardır.
  • Seyahat sektöründe pazar araştırması, istatistik ve teknoloji uzmanları – bunlar seyahat sektörüne yönelik hizmetlerde uzmanlaşmış ve bu hizmetlere değer katan işletmelerdir; genellikle ücretsiz olarak sağladıkları araştırmaları yaptırırlar.
  • Seyahat endüstrisinden araştırma ve içgörüler – genellikle ulusal veya bölgesel turizm kurulları ve/veya birlikleri tarafından oluşturulur. Tipik bilgiler arasında turizm istatistikleri, gelen turizm içgörüleri, haber raporları, yeni gelişmeler vb. yer alabilir.

10.Turizm sektöründe ilginç teknolojiler

Turizm endüstrisinin çeşitliliği, sektörün birçok farklı alanda yeni teknolojileri benimsemesini sağladı. Yapay Zeka (AI), Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) sektörün dijital dönüşümüne katkıda bulunmaktadır. AR ve VR, destinasyonların ve/veya turistik yerlerin sanal turlarını yapmalarına olanak tanıyarak gezginlerin ilgisini çekmek için kullanılıyor. Google’ın Tour Creator ve AirPano gibi platformlar tarafından desteklenen teknolojiyi kullanan sanal turlar giderek yaygınlaşıyor. Petra, Tac Mahal ve Çin Seddi de dahil olmak üzere Dünyanın Yedi Harikası’nı görebilir, müzeleri ziyaret edebilir, dijital bir safariye çıkabilir, sanal bir yürüyüş yapabilir veya ünlü simgeyapılara göz atabilirsiniz. Sanal tur örnekleri için Lonely Planet’in Dünyayı evden keşfetmek için en iyi sanal turlar başlıklı makalesine bakabilirsiniz.

Canlı yayın, COVID-19 salgını sırasında büyüyen bir trend ve kalıcı olacağa
benziyor. Destinasyonlar, tur operatörleri ve müzeler bu teknolojiyi benimsedi. www.explore.org dünyanın önde gelen hayırsever canlı doğa kamerası ağı ve belgesel film kanalıdır. Web sitesi, Afrika’daki sulama delikleri, goril parkları, büyük kediler, kutsal alanlar ve çok daha fazlasının görüntülerini sağlayan dünyanın dört bir yanındaki noktalarda canlı web kameralarına ev sahipliği yapıyor. Yayınlar günün 24 saati yayınlanıyor.

Chatbot’lar ve sanal asistanlar, müşteri hizmetlerini iyileştirmek, maliyetleri düşürmek ve yanıt süresini hızlandırmak için şirketler tarafından çevrimiçi ortamda giderek daha fazla kullanılıyor. Chatbot’ları (açılır mesaj kutuları) 1,4 milyar kişinin kullandığı ve standart soruların %80’ine cevap verebildikleri tahmin edilmektedir.

Nesnelerin İnterneti (IoT), cep telefonları ve tabletlerin yanı sıra Amazon Alexa veya Google Home gibi akıllı hoparlörler, ısıtma sistemleri ve cihazları ve akıllı saatler de dahil olmak üzere evdeki/oteldeki internet özellikli cihazları ifade eder. Örneğin oteller, kullanıcıların oda sıcaklıklarını ayarlamak ve aydınlatmayı optimize etmek için odalarındaki IoT sensörlerine erişmelerini sağlayabilir ve teknolojiyi enerji tasarrufu yapmak ve sürdürülebilirlik kimliklerini tanıtmak için kullanabilir.

Nev-i Şahsına Münhasır Yazılımcı...

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
25 Haziran 2024 02:27

[…] olarak, teknoloji, veri odaklı içgörüler, sürdürülebilirlik girişimleri ve işbirlikçi ortaklıkların birleşimi, seyahat ve turizmin gelecekteki yolunu belirler. Bu […]

trackback
3 Temmuz 2024 12:49

[…] Öncelikli Hedef: Mükemmel Açılış Sayfaları […]